Guide til affaldssortering

Kommunerne affaldssorterer lidt forskelligt, men snart skal vi alle sortere i 10 affaldstyper. Du har måske allerede modtaget dine nye skraldespande, og hvis du ikke allerede var startet med affaldssorteringen, så starter indsatsen nu.

At sortere affald er en af de nemmeste måder, hvorpå vi kan handle mere miljøbevidst i vores hverdag og hertil være med til at passe godt på vores klode. Affald er en uundgåelig del af livet, og vores køkken er nok det rum, hvori der skabes allermest af det. Ikke desto mindre er det lettere sagt end gjort, og mange danskere ender med at lade mere end 50 % af affaldet lande i restaffald. 

Hvis vi skal arbejde hen imod en cirkulær økonomi og en grønnere fremtid, så er et vigtigt bidrag affaldssortering i hjemmet.
Affaldssortering er vigtig, fordi det er begyndelsen på og hertil første led i den proces, der gør det muligt senere hen at genanvende materialer, og dermed reducere mængden af affald. Derfor vil vi rigtig gerne hjælpe dig godt i gang.

5 gode råd til en god opstart med affaldssortering

  1. Gør det nemt at gøre det rigtigt

Hav et godt sorteringssystem inden for rækkevidde. Sortering af vores affald kræver mere end en affaldsspand, og det kan optage værdifuld gulvplads i vores køkken. Det kan være svært, da der ofte ikke er meget plads under køkkenvasken eller i køkkenskuffer, men her må man tænkte kreativt og måske er der plads på gulvet eller væggen. Det er vigtigt at placere sin affaldssortering tæt på, hvor affaldet opstår, og dermed er køkkenet oplagt. Men affaldssorteringen kan også være i et bryggers eller i gangen, hvis det passer bedre ind i indretningen.

Så selvom det at skabe et godt affaldssorteringssystem til sit køkken umiddelbart ikke er det første, vi tænker på, når det kommer til indretningen af rummet, så er det et rigtig godt sted at starte, når du ønsker at gøre det nemt at handle ud fra de nye sorteringsregler.

  1. Få nok "spande" at sortere i

Med 10 affaldstyper at sortere, så kræver det et system, der reelt kan håndtere det i dit hjem. Vi anbefaler følgende:

  • 1 affaldsspand til glas og metal
  • 1 affaldsspand til pap og papir
  • 1 affaldsspand til hård plast
  • 1 affaldsspand til blød plast
  • 1 affaldsspand til bioaffald
  • 1 affaldspand til fødevarekartoner og/eller pant

Mens restaffald fortsat fint kan bo under køkkenvasken, og tøj og farligt affald måske også allerede har en opbevaringsplads i hjemmet.

  1. Kend de klassiske sorteringsfejl

Pizzabakker: Selvom pizzabakker er lavet af pap, bør de ikke smides i papircontaineren. Dette skyldes, at beskidte pizzabakker med olie og madrester ikke kan genbruges. I stedet skal de kasseres i restaffaldsbeholderen.

Neglelakflasker: Neglelakflasker er typisk lavet af glas, men de hører ikke hjemme i glascontaineren. Dette skyldes, at neglelak indeholder kemikalier, der gør den farlig for miljøet. De skal derfor bortskaffes som 'farligt affald'.

Sølvpapir: Sølvpapir kan også være en kilde til forvirring. Rent sølvpapir bør foldes sammen og placeres i metalcontaineren i dit hjem. Men hvis sølvpapiret er blevet beskidt af fødevarer eller andre stoffer, så skal det i restaffald.

Sørg for at være opmærksom på, hvad der hører til hvor, for at undgå forurening af de genbrugelige materialer. 

  1. Gør det med stil

Når du skal skabe et effektivt affaldssorteringssystem til køkkenet, behøver det ikke kun at være funktionelt eller skæmme hjemmet. Det kan sagtens også være et stilfuldt tiltag. Vælg et design, der passer ind i din stil og ikke larmer for meget. Der findes mange flotte og praktiske affaldssorteringsløsninger på markedet, så du kan finde en, der matcher din æstetik.

I en travl hverdag kan det at affaldssortere dog virke uoverskueligt - især, hvis det er svært at finde en simpel guide, der gør det nemt at sætte sorteringen i systemer. Først og fremmest er en god idé at anskaffe dig affaldsspande til affaldssortering - og for at gøre det endnu nemmere, kan du også få klistermærker til affaldssortering. Herunder kan du tilmed, på nem og simpel vis, blive klogere på, hvordan du tager del i skabelsen af en mere cirkulær økonomi og grønnere fremtid ved at sortere dit affald - og hvordan dit affald skal sorteres.

Derfor er det vigtigt at affaldssortere

Det er vigtigt at sortere affald, fordi vi kan genanvende meget affald. Når vi genanvender vores affald, så skal der ikke bruges energi og varme til at producere nyt, og vi undlader at forbruge flere råstoffer. Genanvendelse er mulig, hvis affaldet er velsorteret. En enkelt beskidt pizzabakke med fedtrester i kan ødelægge en hel fraktion karton, som ellers ville kunne genanvendes. Det er derfor utrolig vigtigt, at alle derhjemme engagerer sig i affaldssorteringen, så genanvendeligt materiale og bioaffald kan blive sendt til de korrekte genbrugsafdelinger.
For effektiv genanvendelse har vi derfor brug for effektiv sortering – og det første step hertil er i vores eget hjem. Når du putter en plastikflaske i den korrekte affaldsspand, sørger du for, at det pågældende materiale kan føres ind i den helt rigtige genbrugsproces. Hvis denne sortering ikke sker, vil en masse genanvendelige materialer ende på forbrændingen, hvorved værdifulde ressourcer vil gå tabt fra vores cirkulære økonomi.

Hvilke materialer skal sorteres - og hvordan?

Materialerne, der kan genbruges, spænder fra madaffald, papir og pap, til forskellige plast- og metalbeholdere, til ting som batterier og forskellig elektronik. Hver affaldstype skal sorteres forskelligt, fordi det hver især bortskaffes på en bestemt måde. Vi kan dog godt forstå, hvis du synes, at det er svært at gennemskue, hvor for eksempel flamingo, chipsposer, spraydåser, pizzabakker og mælkekartoner skal hen - og derfor har vi sørget for, at du ved hjælp af denne guide hurtigt og nemt kan finde svar på dine sorterings-spørgsmål.

At komme i gang med affaldssortering er ikke kun godt for miljøet, det kan også hjælpe med at reducere mængden af affald, der ender på lossepladser. Så lad os tage det første skridt mod en mere bæredygtig fremtid ved at sortere vores affald korrekt og effektivt

Generelle tips til din affaldssortering

Når du ønsker at affaldssortere på en effektive måde, findes der nogle generelle tips, som er utrolig gode at have ved hånden.

  • For det første er det vigtigt, at du altid tømmer den emballage, som skal smides ud og genanvendes - og hvis der er låg på denne, skal det også tages af.
  • Hvis dit affald samtidig består af flere forskellige materialer, er det vigtigt, at du skiller det ad, så du kan sortere de forskellige materialer korrekt.
  • Hvis det ikke er muligt at skille materialerne fra hinanden, så sortér efter det materiale, som der er mest af.
  • Brug altid din sunde fornuft - og husk dig selv på hvor vigtig en forskel du gør for både vores planet og økonomi.

"Affaldssortering kan variere fra kommune til kommune, så hvis du er i tvivl om hvordan du skal afskaffe dit affald i netop din kommune, kan du altid spørge på den lokale genbrugsstation."

https://mst.dk/affald-jord/affald/saerligt-for-borgere-om-affald/stroemlinet-affaldssortering/

https://mst.dk/affald-jord/affald/saerligt-for-borgere-om-affald/sortering-af-affald/

Rigtig god fornøjelse 😊