Papir kan være svært at sortere

Selvom mange af os efterhånden sorterer vores affald, kan det alligevel være svært at gennemskue hvor gavepapiret, pizzabakken og brugte servietter skal hen. Lige netop de tre papirtyper tager vi under luppen her og giver dig svaret på, hvordan de sorteres korrekt.

 

Der findes utallige typer og former af papir. Både pizzabakker, avispapir og gavepapir (for at nævne nogle få) hører under denne kategori. Selvom de umiddelbart er lavet af det samme materiale, skal de ikke alle sorteres ens. Det kan derfor være svært at regne ud, hvad den enkelte type pap eller papir skal sorteres som. I dette affaldssorteringstip giver vi dig nogle gode råd til at sortere papir og konkrete svar på de tre papirtyper: gavepapir, pizzabakker og servietter.

Gavepapir

Endelig er der gaver! Store og små! Hvad end det er en hyggelig juleaften eller en sjov fødselsdag, så giver vi hinanden gaver, som oftest pakket ind i gavepapir. Men hvad gør man af al det gavepapir efter gaverne er pakket ud? Gavepapir indeholder ofte glimmer eller plastik, og denne slags kan ikke genanvendes til ny papirproduktion. Derfor skal det altså ikke sorteres som hverken pap eller papir, men sorteres som almindeligt restaffald. Dog er der visse kommuner, der alligevel anbefaler at sortere gavepapir som pap og papir, så sørg altid for at tjekke din egen kommunes anbefalinger.

Psst! Man kan også pakke gaver ind på en bæredygtig måde! Rigtig meget gavepapir bliver kun brugt én gang, før det bliver smidt ud. Det er ikke så bæredygtigt, vel? I stedet for at pakke gaverne ind i engangsgavepapir, så kan du også læse vores artikel "Fem idéer til bæredygtig gaveindpakning". I den artikel får du flere gode råd til en flot, bæredygtig og ikke mindst personlig gaveindpakning uden at det bliver besværligt.

Pizzabakker

Pizza er meget populært at spise i Danmark, og ofte laver vi dem ikke selv men bestiller fra et pizzaria. Her kommer pizzaerne i store pizzabakker af pap, men hvor skal de tomme pizzabakker smides ud? Det er jo pap – skal de så ikke smides ud med pap og papir? Nej, de brugte pizzabakker hører til i restaffaldet, da der altid vil være en smule madrester eller fedtstof i pappet. Denne regel gælder for alt pap og papir med madrester på. Hvis pappet eller papiret har været brugt til mad, så skal det i restaffald. Det forringer nemlig kvaliteten af genanvendelsen, hvis de ryger sammen med det rene pap fra eksempelvis papkasser.

Vi har også et rigtig godt tip til, når du skal smide pizzabakker ud: Gør pizzabakken våd under vandhanen, så kan den nemt krølles sammen til en bold, der ikke fylder så meget i skraldespanden. Og så er der ikke risiko for at pizzabakken stopper affaldsskakte til.

Servietter

Hvad så med servietter, som man har tørret sin mund eller hænder af i? Reglen er den samme som ved pizzabakker, da servietter ofte har været i kontakt med madrester eller fedt. Brugte servietter skal altså heller ikke i pap og papir, men derimod i restaffaldet sammen med pizzabakkerne.

Men hvad skal så sorteres som papir og pap?

Som hovedregel, så skal pap- eller papiraffald være rent og tørt før det skal sorteres som pap og papir. Eksempler på affald, der sorteres som pap og papir er bøger, aviser, blade og notesblokke, kuverter (også dem med rude), tomme køkken- eller toiletruller og æsker fra morgenmadsprodukter. Så længe pappet eller papiret er rent og tørt, så sorteres det altså som pap og papir, og hvis der har været mad på, så skal det sorteres som restaffald.