Disse typer affald sorterer mange af os forkert

Vi bliver bedre og bedre til at sortere affald, men nogle ting er stadig svære at regne ud. Hvor skal neglelakken smides ud? Og hvad med el-pærer? De er jo lavet både af glas og metal? Og pizzabakker er da lavet af pap, så hvorfor må de ikke smides i papbeholderen? Bare rolig, svarene findes her.

Makeup

En tom eller indtørret flaske neglelak er ikke noget at gemme på. Men hvor skal neglelakken smides ud? Selvom den lille flaske er lavet af glas, må de ikke smides i glasbeholderen. De skal i den til farligt kemi. Samme vej skal en lang række andre produkter fra badeværelset så som neglelakfjerner, hårfarvningsmidler – og generelt produkter, som indeholder farlige kemiske stoffer uanset indpakning.

Lyskilder

Hvordan er det nu lige med brugte elpærer? Hjemme hos os har vi en separat kasse i kælderen, hvor vi opbevarer brugte LED- og elsparepærer. Den kasse og indholdet har vi faktisk haft med fra vores tidligere hjem. Den har simpelthen været med under en flytning, fordi vi ikke vidste, hvor pærerne skulle affaldssorteres.

Brugte LED-pærer og elsparepærer er bedst at smide til farligt affald. Elsparepærer kan nemlig indeholde giftige tungmetaller. De er så farlige, at det er vigtigt at lufte ud, hvis du taber den og den går i stykker. LED-pærer hører ind under elektronik. Men ind imellem kan det være svært at se, om det er en elsparepære eller LED-pære. Derfor er det bedst at aflevere den til farligt affald. Så sørger affaldsselskabet for, at de ender det helt rigtige sted.

Pizzabakker

Hvor skal tomme pizzabakker smides ud? Det er jo pap – skal de så ikke smides ud med pap og papir? De brugte pizzabakker (og andet pap og papir med madrester på) hører til i restaffaldet. Det forringer nemlig kvaliteten af genanvendelsen, hvis de ryger sammen med det rene pap fra eksempelvis papkasser. Et rigtig godt tip når du skal smide pizzabakker ud: Gør pizzabakken våd under vandhanen, så kan den nemt krølles sammen til en bold, der ikke fylder noget i skraldespanden. Og så er der ikke risiko for at pizzabakken stopper affaldsskakte til.