Tanker om det at skabe en ansvarlig virksomhed

Som iværksætter har jeg oplevet det som relativt nemt at skabe en bæredygtig virksomhed på enkelte områder. Da jeg startede, var der så mange ting, som jeg ikke vidste noget om. Google blev min ven. Ved at sætte ordet ‘bæredygtig’ forrest i mine søgninger fandt jeg nemt frem til bæredygtig emballage, print og stort set alt andet, jeg har haft behov for.

 

Tiden er med os, der vil gå den bæredygtige vej, ingen tvivl om det. Produkterne, opmærksomheden og efterspørgslen er der, og den bliver kun større.

Muligvis er der lidt flere sten på vejen, hvis man som etableret eller større virksomhed vil omlægge sig i en mere bæredygtig retning. Der skal bruges tid og penge på omlægningerne, ændres (indkøbs)vaner, måske brydes op med et længerevarende handelssamarbejde med en leverandør og i det hele taget tænkes i andre baner, end man plejer.

Når det er sagt, skal man også være på stikkerne som nyopstartet, grøn virksomhed. Udviklingen af bæredygtige råmaterialer går stærkt. Ofte er det temmelig komplekst at vælge netop den løsning, som i den samlede udregning er mest bæredygtig og CO2-neutral.

Bump på vejen men spændende horisonter

Som grundlægger af ReCollector har jeg også selv oplevet bump på vejen, der har forsinket produktlanceringen. For eksempel krævede det mange tests af forskellige typer bæredygtigt genbrugsplast før en blanding, der levede op til mine kvalitetskrav for sorteringsboksen, blev fundet.

Jeg er slet ikke i mål med at skabe en bæredygtig virksomhed. En anden side af sagen er, at produktet også skal være økonomisk bæredygtigt og ikke blive for dyrt. For eksempel har jeg undersøgt mulighederne for at bruge bio-baseret plast frem for genanvendt plast, men jeg må bare konstatere, at prisen p.t. er for høj, og det derfor ikke er en mulighed lige nu. På samme tid er udviklingen på bio-plast-området heller ikke der, hvor det er den perfekte erstatning for anden plast endnu. Nok har det et mindre CO2-aftryk end mange andre typer plast, men så er der andre dilemmaer knyttet til det. Blandt andet kan man diskutere, om afgrøderne til bioplasten optager plads, der ellers kunne bruges til fødevarer.

Men pointen er, at jeg er åben, suger viden til mig og hele tiden kigger efter nye muligheder for at skabe en endnu mere bæredygtig forretning. Et skridt ad gangen.

Verdensmål 12 som pejlemærke hos ReCollector

ReCollector arbejder også med FN’s 17 verdensmål, hvor nummer 12 om ’Bæredygtig forbrug og produktion’ ligger os meget på sinde. Vi arbejder for at udlede mindst mulig CO2 med vores produkter og anvender leverandører, der forårsager mindst mulig eller ingen skade på klimaet.

Og så håber vi selvfølgelig, at ReCollectors sorteringsboks kan hjælpe mange til at genanvende endnu mere affald. På den måde vil vi i fællesskab udlede mindre CO2 og bruge lidt færre af jordens knappe ressourcer. Vi tror nemlig på, at enhver lille handling kan have betydning på rejsen mod en bedre fremtid.